Τα αιθέρια έλαια και οι προφυλάξεις τους

Αν παρατηρήσουμε την φύση γύρω μας θα δούμε πως από μόνη της έχει αναπτύξει μηχανισμούς μέσω των οποίων καταφέρνει να επιβιώνει πάρα τις αντιξοότητες και τους κίνδυνους που αντιμετωπίζει. Όπως τα ζώα έτσι και ο άνθρωπος από την αρχή της ύπαρξης του χρησιμοποιεί τις ιδιότητες των φυτών για την βελτίωση της υγείας του και της ποιότητας της ζωής του γενικότερα.

Με την πάροδο των ετών κατάφερε να κλείσει σε ένα μικρό δοχείο τις ιδιότητες μιας πολύ μεγάλης ποσότητας από ένα φυτό ή βότανο. Αυτό δεν είναι άλλο από το αιθέριο έλαιο. Η λέξη αιθέριο μας μαρτυρά αμέσως το κύριο χαρακτηριστικό του. Πρόκειται για έλαιο το οποίο εύκολα εξατμίζεται, εξού και η λέξη αιθέριο και λόγω της πτητικότητας του αυτής έχουμε το χαρακτηριστικό έντονο άρωμα του στον χώρο. Ταυτόχρονα όμως με την διάχυση του αρώματος του κάθε φυτού, επόμενο είναι πως έχουμε και την διάχυση των πολυτίμων για την υγειά μας ιδιοτήτων του.

Ας δούμε όμως εν συντομία πως παράγονται τα αιθέρια έλαια

 • Απόσταξη με υδρατμούς. Σε αυτή την περίπτωση τα μέρη των φυτών από τα οποία θα παραχθεί το αιθέριο έλαιο όπως άνθη, φύλλα, καρποί, κλπ. τοποθετούνται στην συσκευή απόσταξης, πάνω από νερό το οποίο βράζει. Οι υδρατμοί διέρχονται από τα μέρη του φυτού με αποτέλεσμα να παρασύρουν τις πτητικές ενώσεις τους. Υποπροϊόντα της απόσταξης με υδρατμούς είναι και ορισμένα ανθόνερα.
 • Με ψυχρή έκθλιψη. Συναντάται στα αιθέρια έλαια τα οποία προέρχονται από εσπεριδοειδή. Πρόκειται για μηχανική πίεση του φλοιού στον οποίο υπάρχει το αιθέριο έλαιο.
 • Εξαγωγή με διαλυτή. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται κατά την εξαγωγή αιθέριου ελαίου από άνθη τα οποία περιέχουν πολύ μικρή ποσότητα ελαίου ώστε να χρησιμοποιηθεί απόσταξη με υδρατμούς, καθώς επίσης η αυξημένη θερμοκρασία της απόσταξης θα αλλοίωνε το αποτέλεσμα. Το παραγόμενο αυτής της μεθόδου ονομάζεται βάμμα και είναι ένα παχύρρευστο ελαιοδιαλυτό μείγμα το οποίο περιέχει το αιθέριο έλαιο και σε ποσοστό ρητίνες, κερί και άλλα ελαιώδη υλικά του φυτού. Το βάμμα αιθέριου ελαίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έχει, όμως για περαιτέρω απομόνωση του αιθερίου ελαίου χρησιμοποιείται εκ νέου εκχύλιση με αιθυλική αλκοόλη. Κατόπιν απομακρύνεται και η αιθυλική αλκοόλη και το αποτέλεσμα που έχουμε είναι το αιθέριο έλαιο το οποίο ονομάζεται Absolute.

 

Συνεπώς εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε ποσό συμπυκνωμένες αλλά ταυτόχρονα και ποσό ευεργετικές ουσίες είναι τα αιθέρια έλαια στην ζωή μας.Χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία, στην παρασκευή σαπουνιών, κεριών, καλλυντικών, για μασάζ αραιωμένα σε έλαιο βάσης, στην κατασκευή αρωμάτων κ.α. Περισσότερες ιδιότητες και πιο αναλυτικά για το κάθε ένα θα βρείτε στην σελίδα του κάθε προϊόντος.

Όλα αυτά όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν σε βαθμό που να αμελούμε τις ανεπιθύμητες ενεργείς που μπορεί να παρουσιαστούν από την χρήση τους καθώς επίσης και τα ποσοστά που θα πρέπει να χρησιμοποιούμε.

Πιο συγκεκριμένα:

 • πάντα ακολουθούμε την δοσολογία, ποτέ και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνάμε την ανώτερη δοσολογία που αναφέρει το πιστοποιητικό IFRA ανάλογα την χρήση.
 • Δεν χρησιμοποιούμε τα αιθέρια έλαια κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού εκτός αν έχουμε διαφορετική ιατρική συμβουλή.
 • Συνίσταται να κάνουμε τεστ με μια μικρή ποσότητα, συνήθως στον καρπό μας, για τυχόν αλλεργική αντίδραση (διαλυμενα σε ελαιο βασης).
 • Δεν τα χρησιμοποιούμε αυτούσια αδιάλυτα στο δέρμα μας.
 • Δεν τα καταναλώνουμε για εσωτερική χρήση.
 • Να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μετά την χρήση αιθέριων ελαίων εσπεριδοειδών. Ορισμένα αιθέρια έλαια είναι φωτοτοξικά.
 • Η χρήση τους σε παιδιά να γίνεται μόνο κατόπιν συμβουλής ειδικού υγείας.
 • Να φυλάσσονται μακριά από παιδιά καθώς και από τις ακτίνες του ηλίου σε δροσερό μέρος.
 • Είναι εύφλεκτα, ορισμένα αιθέρια έλαια έχουν σημείο αυτανάφλεξης 60°-70° βαθμούς Κελσίου.